SAOPĆENJE ZA JAVNOST

POČINJE ANKETA O POSLOVNIM I PRIVATNIM PUTOVANJIMA U BiH 2018

 Statističke institucije u Bosni i Hercegovini (Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku RS)  u 2019. godini provode  drugi val Ankete o privatnim i poslovnim putovanjima (APPP) za 2018. godinu.

APPP će se provesti na teritoriji cijele BiH u periodu od 25.3. do 7.4. 2019. godine na uzorku od 4.050 slučajno odabranih domaćinstava iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, od toga u Federaciji BiH na uzorku od 1.700 domaćinstava.

Anketiranje izabranih domaćinstava će raditi anketari akreditirani od strane Federalnog zavoda za statistiku.

Svrha istraživanja ”Turistička aktivnost stanovništva Bosne i Hercegovine”, odnosno Federacije BiH jest osigurati osnovne podatke o nacionalnom turizmu, tj. podatke o putovanjima domaćeg stanovništva u dobi od 15 i više godina.

Podaci koje ispitanici daju o sebi i članovima svoga domaćinstva su povjerljivi i bit će objavljeni u agregiranom obliku. Upotreba, povjerljivost i zaštita podataka utvrđena je članovima od 36. do 42. Zakona o statistici Federacije BiH (“Službene novine FBiH” br. 63/03 i 9/09) i primjenjivat će se prilikom statističke obrade predmetnih podataka.

Unaprijed se zahvaljujemo svim učesnicima za razumijevanje i suradnju u provođenju ove važne aktivnosti.

 

Federalni zavod za statistiku