Potpisan Memorandum o saradnji između Federalnog zavoda za statistiku i Finansijsko-informatičke agencije

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić i v.d. direktorica Finansijsko-informatičke agencije Irma Borovac potpisali su u Sarajevu Memorandum o saradnji ove dvije institucije.

 
Osnovni cilj potpisanog memoranduma je usklađivanje statističkog sistema u Federaciji BiH sa evropskom praksom i regulativama koje je Bosna i Hercegovina dužna implementirati u skladu s pravnom stečevinom Evropske unije, te ispunjavanje obaveza iz Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

– Memorandum ima veliki značaj jer mi u Federaciji BiH unapređujemo saradnju i statistički sistem usklađujemo sa evropskom regulativom. Pored toga, Federalni zavod za statistiku će također, unaprijediti objavljivanje svojih podataka, što će dovesti do njihove veće pouzdanosti kako za korisnike, tako i za donosioce odluka – izjavio je direktor Kremić.

Također, ovim Memorandumom stvoren je preduslov da u narednom periodu budu rasterećene izvještajne jedinice.

Federalni zavod za statistiku bio je partner u projektu „Reforma statističkog sistema u BiH – IPA 2015 Twinning“.

– Nastavak unapređenja statističkih procesa planiran je kroz projekt „Dalja podrška reformi statističkog sistema u BiH“, koji se provodi u okviru IPA 2017 Twinninga – dodao je Kremić.

Prema riječima v.d. direktorice Irme Borovac, Memorandum će doprinijeti kvalitetnijoj saradnji Federalnog zavoda za statistiku i Finansijsko-informatičke agencije.

– Finansijsko-informatička agencija ima važnu ulogu jer radi na uspostavljanju i upravljanju poslovnih registara te njihovom pretvaranja u vrijedne informacije i podatke, koji su neophodni za donošenje kvalificiranih i blagovremenih makroekonomskih odluka. Potpisanim memorandumom pravimo iskorak u statističkom sistemu, ispunjavamo evropske obaveze i poboljšavamo institucionalnu saradnju u Federaciji BiH – istakla je Borovac, saopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku.