Prva međunarodna statistička konferencija u BiH ICOS 2017

Prva međunarodna statistička konferencija – International Conference on Statistics (ICOS 2017) bit će održana 30. i 31. marta/ožujka 2017. u Sarajevu.

Dvodnevna konferencija će okupiti naučnike, stručnjake i profesore iz BiH, regiona i svijeta, koji će kroz devet modula imati priliku predstaviti svoja istraživanja, rezultate analiza i inovativne pristupe u modernizaciji rada u oblasti statistike.

Organizatori su Federalni zavod za statistiku i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Posjedovanje kvalitetnih podataka od ključnog je značaja za planiranje programa i politika u svim sektorima razvoja, stoga želimo potaći na jačanje kvaliteta zvanične statistike, bolju saradnju statističkih institucija sa akademskim sektorom, te podržati interesovanje za statistička istraživanja među mladim generacijama istraživača“, poruka je dr Emira Kremića, direktora Federalnog zavoda za statistiku i kopredsjedavajućog Organizaciong odbora ICOS2017.

Na konferenciji će biti prezentirani i novčano nagrađeni istraživački radovi studenata. Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Kemal Kozarić zato posebno poziva studente da uzmu aktivno učešće u konferenciji. Cilj ovog skupa je da „postane prepoznatljiv i doprinese jačanju institucionalne saradnje statističkih institucija i akademske zajednice u zemlji i okruženju“, kako ističe prof.dr. Kozarić, kopredsjedavajući Organizacionog odbora ICOS 2017.

Partneri Konferencije su USAID BiH, Ured Svjetske Banke u BiH, Republički zavod za statistiku Republike Srpske i Agencija za statistiku BiH.

Detaljnije informacije i program konferencije se mogu pronaći na zvaničnoj stranici događaja www.icos2017.fzs.ba ili na zvaničnoj Facebook stranici Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (www.facebook/efsaunsabih).

Ured za odnose s javnošću

Skini saopštenje-za-medije-ICOS2017-konferencija