Od statistike i popisa do stvaranja historije

Federalni zavod za statistiku organizovao je promociju statističke građe iz perioda Austro-Ugarske pod nazivom: „Od statistike i popisa do stvaranja historije“, koja je upriličena dana 10.11.2021. godine, u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom prisutnima su prezentovane statističke knjige iz prvog Popisa koji je proveden u periodu Austro-Ugarske vlasti u Bosni i Hercegovini. Riječ je o popisnim knjigama iz 1895. godine, tj. „Statistika mjesta i žiteljstva“ i „Rezultati popisa marve“. Knjige prezentovane na ovoj promociji restaurirane su od strane prof. dr. Ćazima Hadžimejlića, profesora na Oblasti konzervacija i restauracija na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Promotori statističke građe bili su: dr. Eli Tauber, savjetnik za kulturu i religiju Židovske zajednice u BiH, prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, profesor na Oblasti konzervacija i restauracija na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, dr. Enes Omerović, naučni saradnik za modernu historiju, dr. Seka Brkljača, historičar i mr.sci. Sejdalija Gušić, arhivski savjetnik.

Promociji su, pored direktora Federalnog zavoda za statistiku, doc. dr. Emira Kremića, prisustvovali i direktori ostalih statističkih institucija u BiH, kao i mnogobrojne zvanice iz svijeta kulture i diplomatije.

Ovim događajem istaknut je značaj statistike u stvaranju historije BiH sa naglaskom na Popis stanovništva, na čijem razvoju statističke institucije kontinuirano rade.