„Dabar informatičar 2017“ u posjeti Federalnom zavodu za statistiku

U sklopu projekta „Dabar informatičar 2017“ Federalni zavod za statistiku je 04. jula 2018. ugostio je finaliste, učenike osnovnih i srednjih i škola. U ovom projektu učestvovalo je više od 5000 učenika osnovnih i srednjih škola od novembra do sada. Izazov “Dabar Informaticar” popularizuje Informatiku kao nauku i zanimanje i organizuje se vec trecu godinu u Bosni i Hercegovini. Organizator izazova je fondacija “Talentium” a glavni sponzor ovogodisnjeg „Dabra“ je Bit Alijansa.

Obzirom da su to mladi informatičari, najviše ih je zanimalo IKT odjeljenje. Tom prilikom im je pokazano i naglašeno da IKT aktivnosti Federalnog zavoda za statistiku osiguravaju korištenje odgovarajućih, standardizovanih i efikasnih IKT rješenja u obavljanju osnovnih zadataka statističkog proizvodnog procesa.

Ovo je moguće razvojem, održavanjem i nabavljanjem IKT alata i usluga. IKT aktivnosti Federalnog zavoda za statistiku su uslužno orijentisane, kontrolisane, progresivne i efikasne. Federalni zavoda za statistiku će jačanjem svojih stručnih i infrastrukturnih kapaciteta, te usvajanjem i primjenom najboljih IKT rješenja olakšati postizanje potpune usklađenosti sa međunarodnim statističkim standardima i načelima Kodeksa prakse evropske statistike.
Federalni zavod će i dalje nastaviti saradnju sa ovakvim i sličnim projektima.

Potpisivanje Memoranduma