Sastanak Escobar – Kremić: Odluke donositi na osnovu činjenica, ne želja pojedinaca

Sarajevo/Washington, 17. maj, 2024. – Korištenje službenih statističkih podataka u  odgovornom i transparentnom donošenju vladinih odluka ključni je preduvjet borbe protiv korupcije u BiH, zaključeno je na današnjem sastanku u Washingtonu između Gabriela Escobara, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Emira Kremića, direktora Federalnog  zavoda za statistiku.

Sugovornici su složni da se javne politike u BiH moraju kreirati na osnovu pouzdanih činjenica o potrebama građana i čitave zajednice jer u protivnom ne poboljšavaju kvalitetu života građanima, već pogoduju interesu ekskluzivnih grupa ili moćnih pojedinaca.

Na sastanku se razgovaralo i o izazovima predstojećeg Popisa poljoprivrede u BiH, prvog takvog nakon 1960. godine, te izraženoj potrebi za novim popisom stanovništva u Bosni i Hercegovini. Posebno je istaknuta činjenica o neophodnosti jedinstvene metodologije prikupljanja i obrade statističkih podataka kako bi podatci bili iskoristivi u procesu donošenja odluka na svim razinama vlasti u BiH. 

Federalni zavod za statistiku pruža pouzdane, kvalitetne, pravovremene i međunarodno usporedive statističke podatke koji zadovoljavaju potrebe donositelja odluka, istraživača i ostalih korisnika. FZS je čvrsto opredijeljen da unaprijedi i modernizira način prikupljanja, obrade i diseminacije statističkih podatka na osnovu potreba korisnika i zadataka koje pred BiH postavlja očekivano pridruživanje Evropskoj uniji.