Posjeta učenika srednje Ekonomske škole Federalnom zavodu za statistiku

Danas su učenici srednje Ekonomske škole zajedno sa profesoricom  Indirom Zeković posjetili Federalni zavod za statistiku. Cilj posjete je bio da se upoznaju sa radom Zavoda kao  i sa statističkim procesom.

Pomoćnik direktora za publicistiku i diseminaciju Šemso Šurković je prezentirao rad Zavoda: organizaciju Zavoda, način prikupljanja podataka, obradu i diseminaciju podataka. Kroz primjere prikupljanja podataka za pojedina statistička istraživanja (demografija, popis poljoprivrede i dr) učenici su informisani o statističkim obrascima, načinu popunjavanja i koje su izvještajne jedinice obavezne prema Zakonu o statistici da ih dostave. Kompleksnost provođenja popisa stanovništva i poljoprivrede i dr.

Učenicima je predstavljen kompletan proces prikupljanja, obrade i prezentacije statističkih podataka, jer su imali mogućnost pristupa sali u kojoj se vrši anketna istraživanje (CATI metodom), server sali kao i biblioteci Zavoda u kojoj su pohranjene publikacije  Federalnog zavoda za statistiku kao i Saveznog zavoda za statistiku i zavoda za statistiku republika bivše SFRJ i to od perioda Kraljevine SHS do 1992. godine.

Drago nam je što možemo konstatovati da je studijska posjeta protekla izuzetno uspješno. Učenici su aktivno sudjelovali u razgovorima i aktivnostima, te su iskazali visoku razinu zainteresovanosti. Svi su izrazili zadovoljstvo prezentacijom i smatraju da su stekli nove spoznaje i vještine koje će im koristiti u daljem školovanju.