“Statistika poljoprivrede, ciljevi i izazovi”, 14.10.2022.g.- Ekonomski fakultet UNSA

Povodom 70 godina postojanja Ekonomskog fakulteta u Sarajevu održana je panel sesija ”Statistika poljoprivrede, ciljevi i izazovi” koju je danas  organizirao Federalni zavod za statistiku u suradnji sa Ekonomskim fakultetom.

“Ovom prilikom želim Ekonomskom fakultetu čestitati velikih 70. godina postojanja i djelovanja u sferi visokog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada čiji kvalitet potvrđuju i mnoga međunarodna priznanja. Federalni zavod za statistiku je ponosan na činjenicu da kao federalna institucija imamo značajnu suradnju sa Ekonomskim fakultetom u sferi statistike i naučno-istraživačkih procesa. Stoga nam je čast da danas, na ovako značajan dan, možemo dati naš doprinos kroz panel sesiju “Statistika poljoprivrede, ciljevi i izazovi” za koju smo pozvali goste iz zemlje i regiona”- istakao je doc.dr. Emir Kremić, direktor Zavoda.

Na panel sesiji su učestvovali: prof. dr. Jasmin Komić, profesor Ekonomskog fakulteta u Banja Luci, magistar Darko Milunović, direktor Republičkog zavoda  za statistiku RS, prof.dr. Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku Srbije, magistrica Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske.

U okviru panela učesnici su razmijenili iskustva iz regiona, te naglasili važnost statističkih pokazatelja iz oblasti poljoprivrede kao preduvjeta za unapređenje ekonomije u cjelini.