Predstavnici Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske posjetili statističke institucije Bosne i Hercegovine

Danas je okončana dvodnevna studijska posjeta predstavnika Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske statističkim institucijama Bosne i Hercegovine koja je organizovana s ciljem razmjene iskustava i unaprijeđenja statističkog sistema Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske Lidija Brković, glavna direktorica, Marija Kamenski, voditeljica Samostalne službe za međunarodnu saradnju i Marcela Gracin Fagač, načelnica Sektora za finansije i nabavku, prenijeli su domaćinima iskustava iz provođenja zadnjeg Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova te korištenja administrativnih izvora u statističke svrhe.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je meeting-1-1024x647.jpg

S druge strane, predstavnici bh. statističkih institucija, direktorica Vesna Ćužić i Radmila Čičković, zamjenica direktorice Agencije za statistiku BiH, direktor Federalnog zavoda za statistiku FBiH Emir Kremić i Dijana Simanić, pomoćnica direktora za kabinet Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Radosav Savanović, zamjenik direktora Republičkog razvoda za statistiku RS, prezentovali su aktuelno stanje u statističkom sistemu Bosne i Hercegovine i iskustva s korištenjem administrativnih izvora, te informisali kolege iz Hrvatske o statusu aktivnosti za pripremu popisa stanovništva i poljoprivrede u Bosni i Hercegovini.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je meeting-2-1024x768.jpg

Tema razgovora su bila i iskustva o usklađivanju nacionalnih statističkih sistema s Evropskim statističkim sistemom (ESS) te dogovor o nastavku dosadašnje uspješne saradnje statističkih institucija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.