U prostorijama ANU BiH, 28.marta 2019. godine održana je press konferencija na kojoj su prezentirani rezultati istraživanja koje je proveo Federalni zavod za statistiku u suradnji sa Harvard T.H. Chan školom javnog zdravstva (Boston, SAD).
|
- Indeks kvalitete ishrane bio je posebice nizak kod mlađih osoba, osoba koje nastanjuju južne dijelove zemlje, te neudatih/neoženjenih osoba. Zanimljivo je da je trend kvalitete ishrane opadao sa povećanjem potrošnje domaćinstva. Ovaj trend je u suprotnosti sa trendovima koje vidimo u razvijenim zemljama, ali je karakterističan za zemlje koje prolaze kroz epidemiološku i nutricionu tranziciju, koje često prate ekonomski razvoj zemlje.
- Rezultati Ankete su ukazali na:
o jako nizak unos zdravih omega 3 polinezasićenih masti iz ribe i biljnih ulja;
o relativno visok unos soli i zasićenih masti, posebice kod muške populacije;
o nedovoljan unos provitamina i vitamina A, vitamina B6, vitamina C i vitamina D kod oba spola;
o nedovoljan unos vitamina B2 i B12, cinka, folata, zeljeza, magnezija i dijetnih vlakana kod većeg dijela ženske populacije;
o Zadovoljavajući unos bjelančevina, omega 6 kiselina i mononezasićenih masti, kao i vitamina B1, vitamina B3, vitamina E i fostora kod većine populacije, kao i željeza kod muškaraca; - Preporučuje se:
o konzumiranje masne ribe (npr. skuša, sardina, pastrmka) dva puta sedmično, kao i korištenje ulja repice bogatog omega 3 masnim kiselinama pri kuhanju. Omega 3 masne kiseline važne su za zdravlje srca, mozga i krvnih žila, kao i za razvoj mozga kod djece ;
o nedosoljavanje hrane na stolu (uz napomenu korištenja isključivo jodirane soli u pripremi jela). Pretjeran unos soli jedan je od uzročnika povišenog krvnog pritiska i oboljenja srca i krvnih sudova ;
o smanjenje unosa mesnih prerađevina i kajmaka. Pretjeran unos zasićenih masnih kiselina povezan je uz nastanak kardiovaskularnih oboljenja i šećerne bolesti tipa 2. Preporučuje se da se unos zasićenih masti zamijeni unosom nezasićenih masnoća iz orašastih plodova, biljnih ulja (npr. repičinog, maslinovog) te masne ribe (npr. sardine, pastrmke, skuše);
o povećanje unosa dijetnih vlakana (namirmica koje sadrže cjelovite žitarice, voća i povrća) važnih za normalno funkcioniranje probavnog trakta;
o konzumiranje orašastih plodova, npr. oraha, badema, lješnika i kikirikija, najbolje izaberite one pripremljene bez dodatka masnoće i soli;
o smanjenje unosa bijelog hljeba i peciva i povećanje unosa hljeba i peciva od cjelovitih žitarica;
o povećanje unosa cjelovitih žitarica i jela od žitarica, npr. smeđe riže, zobene i ječmene kaše, heljdine pure, pure od spelte;
o konzumiranje što više vrsta voća i povrća, svih boja;
o svakodnevno konzumiranje zelenog lisnatog povrća (kelj, špinat, blitva i sl.) i narandžastog voća (npr. narandža) radi unosa folata, posebice kod žena. Folati su neophodni za sprječavanje prenatalnog poremećaja Spina bifida. Pored folata prisutnih u hrani, zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini preporučuju da žene reproduktivne dobi uzimaju i folnu kiselinu u vidu dodataka ishrani (vitaminskih suplemenata);
o preporučuje se redovno konzumiranje mrkve jeftinog i uvijek dostupnoga izvora beta-karotena, kako svježe, tako i u jelima (mnogi bh. recepti uključuju mrkvu, npr. supe, variva, jela sa mesom), kao i drugog tamnonarandžastog voća i povrća (marelica, dinja, bundeva);
o preporučuje se svakodnevno konzumiranje citrusnog voća (narandža, limun, mandarina, grejpfrut) radi adekvatnog unosa vitamina C;
o vitamin D je teško unijeti putem hrane, izuzev u namirnicama sa naknadno dodatim vitaminom D. Stoga se preporučuje u zimskim mjesecima uzimati vitamin D u obliku dodatka ishrani (uljne kapi ili kapsule);
o Harvard TH Chan škola javno zdravstva kreirala je i „Tanjir zdrave ishrane“ koji ima za cilj da na jednostavan način obuhvati i prezentira sva trenutne upute za zdravu ishranu, zasnovane na rezultatima brojnih istraživanja. Preporučujemo da odštampate ovaj „Tanjir“ i zalijepite ga na svoj frižider kao lagan vodič za ishranu cijele obitelji.
(web-link na https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/translations/bosnian/).
S poštovanjem,
Odsjek za odnose javnošću i biblioteka
Federalni zavod za statistiku
Ul. Zelenih Beretki broj 26.
+387 (33) 407 018
+387 (33) 226 151