Sastanak predstavnika statističkih institucija Bosne i Hercegovine i Rumunije

Dana 25.09. i  26.09.2024. godine održani su sastanci predstavnika statističkih institucija Bosne i Hercegovine sa  predstavnicima Državnog zavoda za statistiku Rumunije (INS).

Uz prisustvo direktor Federalnog zavoda za statistiku Doc.dr. Emir Kremić, ambasadora Rumunije u Bosni i Hercegovini Nj.E Anton Pacuretu, kao i predstavnika Agencije za statistiku BiH i entitetskih zavoda za statistiku, direktorica Agencije za statistiku BiH Vesna Ćužić i predsjednik Državnog zavoda za statistiku Rumunije (INS) Tudorel Andrei su potpisali Memorandum o razumijevanju.

Memorandum o razumijevanju naglašava potrebu za jačanjem saradnje između statističkih institucija i uspostavlja osnovu za realizaciju različitih projekata kao i razmjenu iskustava u cilju unapređenje proizvodnje pouzdanih i međunarodno uporedivih statističkih podataka usklađenih s evropskim standardima.

Tokom radnih sastanaka, posebna pažnja bila je usmjerena na razmjenu znanja o Popisu poljoprivrede, koji predstavlja jedan od ključnih zadataka za Bosnu i Hercegovinu u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja EU, upotrebu savremenih softverskih rješenja u statistici kao i povećanju kvaliteta statističkih podataka. Tom prilikom delegacija iz Rumunije je prezentirala svoja iskustva o tranzijici statističkog sistema u kontekstu evropskih integracija.

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju sa jednom od najstarijih evropskih statističkih institucija potvrđuje se opredijeljenost statističkih institucija u Bosni i Hercegovini za uvođenje inovacija u cilju implementacije evropskih standarda, korištenju najsavremenih metoda i standarda u statitičkim istraživanjima.